Firemki w KZL-u
W Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu w okresie od 01.09.2018r. do 31.07.2020r. jest realizowany projekt polsko – czeski „Wspólna droga na rzecz przedsiębiorczości w szkołach”. Projekt jest ukierunkowany na przedsiębiorczość jako kompetencję kluczową dla polskiego i czeskiego rynku pracy. Jednym z najistotniejszych działań projektu jest prowadzenie szkolnych mini przedsiębiorstw – Firemek. Podczas zajęć teoretycznych oraz praktycznych uczniowie nauczą się procesów zarządzania usługami i produktami oraz funkcjonowania firmy we wszystkich aspektach. Nawiążą również współpracę z innymi przedsiębiorstwami po obu stronach granicy.
W roku szkolnym 2018/2019 w ZSZiO im. KZL prowadzone były dwie firemki: „Agencja Reklamy Wizualnej KZL” oraz firma cateringowa „Najlepsze przyjęcie”. Kierownikami mini przedsiębiorstw były panie Monika Ozga i Marta Szymańska. Uczniowie podczas zajęć realizowali tematy z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej i omawiali m.in. następujące zagadnienia: produkt, rynek, przedsiębiorca, klient, biznesplan, cena, konkurencja, ubezpieczenia, podatki, finanse, współpraca zagraniczna. Przedstawiciele firemek uczestniczyli również w dwóch dniach mentorskich. W Libercu uczniowie przedstawiali swoją firmę natomiast w Lubaniu brali udział w targach firemek i prezentowali swoją ofertę. Na obu spotkaniach oceniani byli przez zespół ekspertów a podczas targów dodatkowo przez wszystkich uczestników. Obie firemki z ZSZiO im. KZL zostały wyróżnione przez odwiedzających targi. W projekcie przewidziano również możliwość dokształcania i współpracy nauczycieli polskich i czeskich, którzy wzięli udział łącznie w pięciu seminariach kształcących.
Firmę cateringową „Najlepsze przyjęcie“ prowadziło 15 uczniów z klasy pierwszej i drugiej technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz pani Marta Szymańska. Firma cateringowa oferowała następujące usługi: przygotowanie cateringu, obsługa gości podczas imprez masowych, rodzinnych i firmowych, sporządzanie tradycyjnych potraw polskich i innych, układanie zdrowej i zbilansowanej diety. Młodzież w trakcie zajęć przygotowywała m. in. catering na jasełka, dni mentorskie, dni otwarte szkoły – „Przystanek KZL”.