Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. KZL ma przyjemność zaprezentować kierunek – technik żywienia i usług gastronomicznych. Kształcenie w tym zawodzie przygotowuje uczniów i słuchaczy do świadczenia usług gastronomicznych oraz cateringowych. Dotyczą one planowania żywienia, sporządzania potraw, jak również organizacji przyjęć i usług cateringowych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się bardzo dynamicznie. Pracę w gastronomii jest bardzo łatwo znaleźć zarówno w kraju, jak i zagranicą. Osoba dobrze przygotowana zawodowo, posiadająca wykształcenie technika żywienia i usług gastronomicznych jest także przygotowana do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Program jest podzielony na 2 etapy kształcenia, które są określone w kwalifikacjach niezbędnych do uzyskania zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kwalifikacja HGT.02. obejmuje zagadnienia:
1) przechowywania żywności,
2) produkcji potraw i napojów,
3) ekspedycji potraw i napojów.
Kwalifikacja HGT.12. obejmuje zagadnienia:
1) oceniania jakości żywności,
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
3) organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
4) wykonywania usług gastronomicznych.
Przedmioty w cyklu kształcenia podzielone są na teoretyczne i praktyczne :
- Przedmioty zawodowe teoretyczne :
1.Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
2.Magazynowanie żywności.
3.Podstawy działalności gospodarczej.
4.Podstawy gastronomii.
5.Język obcy w gastronomii.
6.Usługi gastronomiczne .
- Przedmioty zawodowe praktyczne :
1.Procesy technologiczne.
2. Obsługa konsumenta.
3. Praktyka zawodowa.
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. KZL ma przyjemność zaprezentować kierunek – technik żywienia i usług gastronomicznych. Kształcenie w tym zawodzie przygotowuje uczniów i słuchaczy do świadczenia usług gastronomicznych oraz cateringowych. Dotyczą one planowania żywienia, sporządzania potraw, jak również organizacji przyjęć i usług cateringowych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się bardzo dynamicznie. Pracę w gastronomii jest bardzo łatwo znaleźć zarówno w kraju, jak i zagranicą. Osoba dobrze przygotowana zawodowo, posiadająca wykształcenie technika żywienia i usług gastronomicznych jest także przygotowana do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Program jest podzielony na 2 etapy kształcenia, które są określone w kwalifikacjach niezbędnych do uzyskania zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych.
Kwalifikacja HGT.02. obejmuje zagadnienia:
1) przechowywania żywności,
2) produkcji potraw i napojów,
3) ekspedycji potraw i napojów.
Kwalifikacja HGT.12. obejmuje zagadnienia:
1) oceniania jakości żywności,
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
3) organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
4) wykonywania usług gastronomicznych.
Przedmioty w cyklu kształcenia podzielone są na teoretyczne i praktyczne :
- Przedmioty zawodowe teoretyczne :
1.Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
2.Magazynowanie żywności.
3.Podstawy działalności gospodarczej.
4.Podstawy gastronomii.
5.Język obcy w gastronomii.
6.Usługi gastronomiczne .
- Przedmioty zawodowe praktyczne :
1.Procesy technologiczne.
2. Obsługa konsumenta.
3. Praktyka zawodowa.