A- A A+

Film promocyjny

 

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym z elementami ratownictwa medycznego
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Branżowa Szkoła I stopnia
Technikum logistyczne
Drukuj

Szkolenie akademii kelnerskiej

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Kurs kelnerski Kurs kelnerski
      W trakcie ferii w naszej szkole odbył się kurs kelnerski prowadzony przez pana Grzegorza Górnika, założyciela jedynej w Polsce akredytowanej przez Kuratorium Oświaty Niepublicznej Placówki Kształcenia Ustawicznego. Akademia kelnerska organizuje i przeprowadza szkolenia, kursy, pokazy i warsztaty kelnerskie w całej Polsce. Akademia Kelnerska pana Grzegorza Górnika gościła u nas po raz drugi. W ubiegłym roku zorganizowaliśmy szkolenie jednodniowe, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, dlatego w tym roku zorganizowaliśmy szkolenie z programem 3-dniowym. W szkoleniu brali udział uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarskiego i technikum organizacji reklamy oraz zasadniczej szkoły zawodowej.

 

       Różnorodny program szkolenia zawierał zagadnienia oparte na 100-letniej tradycji polskiej gościnności, ale wzbogacony był o nowe trendy i style. Największe zainteresowanie uczniów wzbudził Serwis Specjalny, gdzie uczyli się oni przygotowywać i serwować homary, ostrygi, kawior i ślimaki. Nie wszystkim smak tych potraw przypadł do gustu, jednak czego się nie robi dla zdobycia doświadczenia w zawodzie. Flambirowanie, czyli przygotowywanie potraw płonących przy stoliku gości to kolejna umiejętność zdobywana w trakcie kursu. Ta niezwykle efektowna forma serwowania potraw nie ma już tajemnic przed uczniami, którzy uczestniczyli w kursie. Pan Grzegorz zdradził uczniom triki kelnerskie i wprowadził w świat obsługi gości. Okazuje się, że zwykłe noszenie talerzy może być niezwykłe. Po zakończeniu szkolenia każdy uczestnik otrzymał certyfikat w języku polskim i angielskim.