Warsztaty kulinarne w Karpaczu
Uczennice Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – Nikola Kornet i Agata Zjawin uczestniczyły w Karkonoskich Warsztatach Kulinarnych, które odbywały się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu od 4 do 6 kwietnia 2017 r. Podczas warsztatów poznawały tajniki polskiej kuchni innowacyjnej. Potrawy przygotowywane były z wykorzystaniem nowoczesnych technik m.in. sous – vide, czyli gotowania w próżni w niskich temperaturach. Na finałowej gali uczniowie zaprezentowali dania, które przygotowali pod okiem mistrza, Piotra Motały, szefa kuchni Pałacu Staniszów. Organizatorem warsztatów było Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze.
Udział w warsztatach rozbudził jeszcze większą pasję do gotowania oraz chęć stosowania innowacyjnych technologii .Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję warsztatów.