Zajęcia praktyczne w TG
Dzisiaj na zajęciach praktycznych (procesy technologiczne) przygotowywaliśmy Królową Polskich Zup.
Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, najczęściej goszcząca na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.
Przepis:
Rosół aby się znalazł
na niedzielnym stole
muszą być wymogi
techniczne spełnione.
Trzeba zdobyć mięso
z kury lub kurczaka
do tego włoszczyzna
też nie byle jaka.
Cebula, pieprz, seler
por, angielskie ziele
pietruszka, marchewka
czosnku nie za wiele.
Wszystko do jednego
garnka się pakuje
i na małym ogniu
pięć godzin gotuje.
Pośpiech jest nie wskazany
gdy chcesz na talerzu
mieć eliksir,
przepysznie podany.
Rosół tak przyrządzić
potrafi tylko KZL - ka
toteż u smakoszy
chęć byłaby wielka.