A- A A+

Film promocyjny

 

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym z elementami ratownictwa medycznego
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Branżowa Szkoła I stopnia
Technikum logistyczne
Drukuj

Zajęcia praktyczne w TG

Opublikowano w Aktualności

 

G A L E R I A
Zajęcia praktyczne -procesy technologiczne Zajęcia praktyczne -procesy technologiczne
     

 Dzisiaj na zajęciach praktycznych (procesy technologiczne) przygotowywaliśmy Królową Polskich Zup.
Rosół to tradycyjna, polska zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, najczęściej goszcząca na niedzielnym stole. To aromatyczna, klarowna zupa podawana najczęściej z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki. Rosół może być bazą do przygotowania wielu zup np. pomidorowej.

 

 

Przepis:
Rosół aby się znalazł
na niedzielnym stole
muszą być wymogi
techniczne spełnione.

Trzeba zdobyć mięso
z kury lub kurczaka
do tego włoszczyzna
też nie byle jaka.

Cebula, pieprz, seler
por, angielskie ziele
pietruszka, marchewka
czosnku nie za wiele.

Wszystko do jednego
garnka się pakuje
i na małym ogniu
pięć godzin gotuje.

Pośpiech jest nie wskazany
gdy chcesz na talerzu
mieć eliksir,
przepysznie podany.

Rosół tak przyrządzić
potrafi tylko KZL - ka
toteż u smakoszy
chęć byłaby wielka.