A- A A+

Film promocyjny

 

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym z elementami ratownictwa medycznego
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Branżowa Szkoła I stopnia
Technikum logistyczne
Drukuj

CARLOS GONZALEZ - TEJERA I TOMASZ SZYMAŃSKI W ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM. KOMBATANTÓW ZIEMI LUBAŃSKIEJ

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Wizyta Mistrza Kuchni Wizyta Mistrza Kuchni
       12 stycznia 2016r. na długo pozostanie w pamięci uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Tego dnia naszą szkołę odwiedzili wielcy mistrzowie kuchni. Panowie Carlos Gonzalez - Tejera i Tomasz Szymański odkrywali przed naszymi uczniami techniki gotowania z wykorzystaniem pieca konwekcyjno-parowego oraz metody sous-vide.

      Carlos Gonzalez - Tejera to smakosz i gawędziarz. Promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów. Najchętniej prowadzi rozmowy przy jedzeniu i o jedzeniu. Kocha gotować prawie tak samo jak jeść. Dziennikarz wiele lat współpracujący ze światowymi agencjami prasowymi, mediami z Hiszpanii, Polski i wielu innych europejskich krajów. Autor felietonów do magazynów „Kurier Polski”, „Voyage”, „Kuchnia”, „Hunter”, „Moje gotowanie”. Był wiceprzewodniczącym Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej w Polsce. Carlos Gonzalez - Tejra to twórca jednego z pierwszych w kraju telewizyjnych programów kulinarnych – „Między nami smakoszami”, autor programu „Warszawa od kuchni”. Organizator i szef konkursów „Złota Chochla” i „Srebrna Patelnia”. Założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Gastronomicznej. Zdobywca nagrody imienia Stanisława Wokulskiego przyznawanej przez Warszawską Radę Gospodarczą za wybitny wkład w rozwój gastronomii warszawskiej oraz popularyzacją sztuki kulinarnej.

 Drugi z naszych gości pan Tomasz Szymański specjalizuje się w kuchni włoskiej i francuskiej. Doświadczenie w tym obszarze zdobywał za granicą. W Polsce natomiast miał zaszczyt gotowania dla głów państwa. Jego wiedza i doświadczenie są bardzo cenione w branży gastronomicznej. Tomasz Szymański jest kucharzem, który wyznacza nowe trendy w gotowaniu, dlatego jego pokazy i warsztaty cieszą się ogromną popularnością, a sam często jest zapraszany jako juror do konkursów kulinarnych.

      U nas w szkole Panowie gościli po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Udało się wstępnie ustalić z panem Carlosem Gonzalez - Tejra termin warsztatów kulinarnych, które poprowadzi dla uczniów w naszej szkole. W październiku 2016 r. młodzież z klas technikum gastronomicznego będzie poznawać tajniki gotowania u samego mistrza. Nie możemy się już doczekać.