Kurs kelnerski
W sobotę 18 kwietnia uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarskiego naszej szkoły uczestniczyli w szkoleniu kelnerskim, które prowadził Pan Grzegorz Górnik, właściciel i założyciel jedynej w Polsce prywatnej szkoły kelnerskiej akredytowanej przez Kuratorium Oświaty.
Warsztaty kelnerskie obejmowały zagadnienia:
- Serwis Specjalny ( Homary , Raki , Kawior , Ślimaki )
- Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania.
- Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania- ( np.: naleśniki, banany )
- Serwowanie i porcjowanie owoców, np.: ananas, banan
- Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej – triki kelnerskie
- Zastawa stołowa :
linia sztućców stołowych ( pełny wachlarz )
linia porcelany – cateringowa, dla gości VIP
menaże restauracyjne – dodatkowa zastawa serwisowa itp.
- Kultura przy stole ( savoir vivre).
- Improstyl
Uczniowie mieli możliwość poznania specyficznych smaków ostryg, ślimaków, kawioru czy homara. Poznali i przećwiczyli sposoby serwowania tych dań. Oprócz nowych smaków uczniowie zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, którym posługiwał się Pan Górnik. Największym zainteresowaniem cieszył się wózek do flambirowania, na którym przygotowywaliśmy płonące naleśniki. Uczniowie nauczyli się samodzielnie przygotowywać tą bardzo efektowną potrawę. Każdy uczestnik szkolenia otrzymał certyfikat uczestnictwa w warsztatach kelnerskich „Gastroshow 2015”. Szkoła dodatkowo została nagrodzona Euro certyfikatem za stwarzanie szansy poszerzania umiejętności praktycznych oraz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w zawodach branży gastronomicznej.