PRÓBNY EGZAMIN ZAWODOWY Z KWALIFIKACJI T.6 ”SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW”- CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
W czasie ferii świątecznych w naszym Zespole Szkół została przeprowadzona próbna część egzaminu potwierdzającego kwalifikację T. 6: Sporządzanie potraw i napojów , podczas której uczniowie klasy 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy 3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcący się zawodzie kucharz zmierzyli się z przykładowym zadaniem egzaminacyjnym opracowanym przez nauczyciela przedmiotów zawodowych panią Martę Hnatejko.
Na przygotowanych stanowiskach pracy zaopatrzonych w niezbędne surowce, półprodukty, narzędzia i sprzęt zdający czasie120 minut wykonywali zadanie egzaminacyjne: sporządzenie barszczu oraz pasztecików z ciasta krucho-drożdżowego z farszem pieczarkowym.
Panie Marta Hnatejko i Teresa Kliber będące egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej we Wrocławiu pełniły tę funkcję podczas przygotowanej w szkolnej pracowni gastronomicznej próby. Oceniając pracę zdających panie egzaminator uwzględniały kryteria obowiązujące na egzaminie zawodowym w części praktycznej dla kwalifikacji T.6. i sprawdzały umiejętności uczniów, takie jak:
Na przygotowanych stanowiskach pracy zaopatrzonych w niezbędne surowce, półprodukty, narzędzia i sprzęt zdający czasie120 minut wykonywali zadanie egzaminacyjne: sporządzenie barszczu oraz pasztecików z ciasta krucho-drożdżowego z farszem pieczarkowym.
Panie Marta Hnatejko i Teresa Kliber będące egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej we Wrocławiu pełniły tę funkcję podczas przygotowanej w szkolnej pracowni gastronomicznej próby. Oceniając pracę zdających panie egzaminator uwzględniały kryteria obowiązujące na egzaminie zawodowym w części praktycznej dla kwalifikacji T.6. i sprawdzały umiejętności uczniów, takie jak:
-zachowanie zasad organizacji pracy, bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska
-obsługa urządzeń i sprzętu kucharskiego.
-proces , poprawność i jakość wykonywania barszczu i ciasta
-estetykę podania potraw
-stosowanie zasad higieny
-czynności podczas sporządzania potraw
-poprawność doboru zastawy stołowej do wydawanych potraw oraz sposób podania potraw
-stosowanie receptur gastronomicznych
-porcjowanie, dekorowanie i wydawanie potrawy.