A- A A+

Film promocyjny

 

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym z elementami ratownictwa medycznego
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Branżowa Szkoła I stopnia
Technikum logistyczne
Drukuj

PRÓBNY EGZAMIN ZAWODOWY Z KWALIFIKACJI T.6 ”SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW”- CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Próbny egzamina zawodowy TG Próbny egzamina zawodowy TG
W czasie ferii świątecznych w  naszym Zespole Szkół   została przeprowadzona  próbna  część  egzaminu  potwierdzającego kwalifikację T. 6: Sporządzanie potraw i napojów , podczas której  uczniowie klasy 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz  klasy 3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcący się  zawodzie kucharz  zmierzyli się z przykładowym zadaniem egzaminacyjnym opracowanym przez nauczyciela przedmiotów zawodowych panią Martę Hnatejko.
Na przygotowanych stanowiskach pracy zaopatrzonych w niezbędne surowce, półprodukty, narzędzia i sprzęt zdający  czasie120 minut  wykonywali zadanie egzaminacyjne: sporządzenie  barszczu oraz pasztecików z ciasta krucho-drożdżowego z farszem pieczarkowym.
Panie Marta Hnatejko i Teresa Kliber będące egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej we Wrocławiu pełniły tę funkcję podczas przygotowanej w szkolnej pracowni gastronomicznej próby. Oceniając pracę zdających panie egzaminator uwzględniały kryteria obowiązujące na egzaminie zawodowym w części praktycznej dla kwalifikacji T.6. i sprawdzały umiejętności uczniów, takie jak:

-zachowanie zasad organizacji pracy, bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska
-obsługa urządzeń i sprzętu kucharskiego.
-proces , poprawność  i jakość wykonywania barszczu i ciasta
-estetykę podania potraw
-stosowanie zasad higieny
-czynności podczas sporządzania potraw
-poprawność  doboru zastawy stołowej do wydawanych potraw oraz sposób podania potraw
-stosowanie receptur gastronomicznych
-porcjowanie, dekorowanie i wydawanie potrawy.