Koniec praktyk w Derry
Cztery tygodnie w Derry minęły bardzo szybko. Uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję pracować i doskonalić umiejętności językowe w różnych miejscach.
Patrycja i Michał uczyli się sztuki przygotowywania posiłków i dbania o zastawę stołową w restauracji/barze „Pitchers” w „Foyle Golf Centre” usytuowanym przy polu golfowym, z widokiem na wzgórza Donegall.
Bardzo popularne w Wielkiej Brytanii są bary, do których Brytyjczycy przychodzą na śniadanie i lunch; wówczas trzeba obsłużyć w jednym czasie ogromną ilość gości.
W restauracji „The Sandwich Company” oferującej wyrafinowane sandwiche i wspaniałą kawę Damm Fine doskonaliła swoje umiejętności Agata.
Magda zdobywała doświadczenie w restauracji „Lasosta” serwującej lekkie i nowoczesne dania włoskiej kuchni.
Marta i Agnieszka pod okiem życzliwego zespołu zdobywały doświadczenie zawodowe w „Doherty`s Bakery” – zakładzie gastronomicznym, który oprócz pysznych tart, brownies itp. wypieków oferuje typowo angielskie śniadania i lunche.
Daria i Grażyna miały okazję pracować w eleganckiej restauracji 4* hotelu „City Hotel” ulokowanego w sercu miasta, z pięknym widokiem na rzekę Foyle i przepiękny- zwłaszcza nocą – most Peace Bridge.
Natalia i Klaudia pomagały w dużej, eleganckiej i pięknie położonej- z widokiem na rzekę Foyle i wspomniany już Peace Bridge- restauracji „Custom House”.
Radek i Damian obserwowali pracę kuchni i baru oraz obsługiwali gości w eleganckim i przytulnym „Restaurant & Wine Bar”, a Kornel i Marcin w barze/restauracji usytuowanym w „Millenium Forum”, gdzie odbywają się największe i najważniejsze imprezy kulturalne miasta.
Z kolei Patryk i Kacper uczyli się trudnej sztuki kulinarnej pod okiem wesołego, sympatycznego i życzliwego personelu w „The Metro Bar”.
Ola pomagała przygotowywać potrawy w restauracji „Flaming Jack`s”, a Agnieszka serwowała dania i pomagała na różnych stanowiskach w uroczej i klimatycznej restauracji „Rafters”.
Razem z klasą 2 TG przyjechały do Derry dwie uczennice z klasy 3 w zawodzie technik organizacji reklamy.
Justyna i Edyta zostały zatrudnione w dziale marketingu szkoły językowej „Foyle International”. Zajmowały się promocją szkoły: przygotowywały plakaty reklamowe, wykorzystując do tego szeroką gamę programów komputerowych i działań marketingowych.
Zaraz po przybyciu wszyscy musieli pokonać nie tylko barierę językową (w Derry mówi się specyficzną, lokalną odmianą języka angielskiego) ale także własną nieśmiałość, tęsknotę za domem czy też poczucie zagubienia w nowym miejscu.
O swoim pobycie uczniowie mówią, że zdobyli nowe doświadczenie i umiejętności w zawodzie, stali się bardziej otwarci na nowe kontakty, odważniejsi, nauczyli się odpowiedzialności, ale też dystansu. Wszyscy zostali bardzo przyjaźnie przyjęci przez swoje „Host families”. Podczas cotygodniowych spotkań uczniowie opowiadali sobie wrażenia; co ich zaciekawiło, zdziwiło lub spodobało się im w tutejszych obyczajach. Mieli okazję poznać naprawdę z bliska kulturę Irlandii Północnej.