Drukuj

Relacja z praktyk na promach Unity Line

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Praktyki na promie 2016 Praktyki na promie 2016
      W kwietniu i maju uczniowie 3 klasy technikum w zawodzie technik hotelarstwa oraz uczniowie klas zawodowych kształcący się w zawodzie kucharz odbyli dwutygodniową praktykę na promach „Skania” i „Polonia” firmy Unity Line. O swoich wrażeniach opowiadają uczennice:
  – Praktyki na promie „Polonia” wspominam bardzo miło. Przez ten czas nauczyłam się wielu nowych rzeczy, z którymi do tej pory nie miałam styczności. Kucharze i pozostali współpracownicy okazali się bardzo przyjaźni i pomocni. Panująca na promie atmosfera sprawiała, że czas bardzo szybko mi mijał, a sama praca była naprawdę przyjemna. Poznałam dużo nowych osób oraz kilka różnych metod wykonywania jednego zadania. Jeśli będę miała taką możliwość, bardzo chętnie pojadę na praktykę w przyszłym roku. Cieszę się, że moja szkoła daje uczniom tak wiele możliwości poznania swojego zawodu – mówi Adrianna Kaleta z 3 klasy TH.

  – Miałam okazję odbyć praktykę na promie „Skania”, co było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Przeszliśmy szkolenie gastronomiczne, na którym dowiedziałam się wielu nowych i interesujących rzeczy na temat obsługi konsumenta w gastronomii – opowiada Klaudia Pietraszkiewicz z 3 TH. Wioleta Kuta z tej samej klasy również miło wspomina czas na promie: – Praktyki były dla mnie bardzo owocne, sporo się nauczyłam. Ludzie z obsługi okazali się pomocni i sympatyczni.
   – Odbyłam praktykę na promie „Polonia”. Było to jedno z najlepszych doświadczeń zawodowych w moim życiu. Wiele się nauczyłam i na pewno tę wiedzę wykorzystam. Atmosfera oraz współpracownicy byli wspaniali, a czas w pracy zleciał mi bardzo szybko. Znałam wcześniej wszystkie stanowiska, ale nauczyłam się na przykład kilku nowych rozwiązań. Uświadomiłam sobie, że jest to zawód, który daje mi satysfakcję. Oby więcej takich możliwości dla uczniów – mówi Kamila Bojczuk z 3 TH. A Joanna Gościk, uczennica 2 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej dodaje: – Bardzo chciałabym powtórzyć te praktyki i już nawet zgłosiłam w szkole gotowość do odbycia bezpłatnych praktyk na promie w czasie wakacji. Niestety w tym momencie wszystkie miejsca dla uczniów praktykantów są już zajęte. I wcale się temu nie dziwię, bo to naprawdę atrakcyjna forma zdobywania doświadczeń zawodowych.
     Praktyki na promie to nie tylko praca:
– W czasie wolnym mogliśmy zwiedzić malowniczą szwedzką miejscowość Ystadt i pospacerować po bałtyckich plażach – opowiada Nikola Smusz, uczennica 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Praktyki zawodowe na promach są cennym i ciekawym doświadczeniem. Uczniowie mają okazję poznać systemy pracy na statku oraz nauczyć się na przykład współpracy z obsługą promów. Uczniowie naszej szkoły odbyli praktyki w różnych działach, między innymi: housekeeping, restauracja, cafeteria, kuchnia, recepcja, sklep (praktykanci z promu „Polonia”), bar.
   Relację z praktyk zebrała Adrianna Kaleta, uczennica 3 klasy technikum hotelarskiego

 

W kwietniu i maju uczniowie 3 klasy technikum w zawodzie technik hotelarstwa oraz uczniowie klas zawodowych kształcący się w zawodzie kucharz odbyli dwutygodniową praktykę na promach „Skania” i „Polonia” firmy Unity Line. O swoich wrażeniach opowiadają uczennice:

– Praktyki na promie „Polonia” wspominam bardzo miło. Przez ten czas nauczyłam się wielu nowych rzeczy, z którymi do tej pory nie miałam styczności. Kucharze i pozostali współpracownicy okazali się bardzo przyjaźni i pomocni. Panująca na promie atmosfera sprawiała, że czas bardzo szybko mi mijał, a sama praca była naprawdę przyjemna. Poznałam dużo nowych osób oraz kilka różnych metod wykonywania jednego zadania. Jeśli będę miała taką możliwość, bardzo chętnie pojadę na praktykę w przyszłym roku. Cieszę się, że moja szkoła daje uczniom tak wiele możliwości poznania swojego zawodu – mówi Adrianna Kaleta z 3 klasy TH.

– Miałam okazję odbyć praktykę na promie „Skania”, co było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Przeszliśmy szkolenie gastronomiczne, na którym dowiedziałam się wielu nowych i interesujących rzeczy na temat obsługi konsumenta w gastronomii – opowiada Klaudia Pietraszkiewicz z 3 TH. Wioleta Kuta z tej samej klasy również miło wspomina czas na promie: – Praktyki były dla mnie bardzo owocne, sporo się nauczyłam. Ludzie z obsługi okazali się pomocni i sympatyczni.

– Odbyłam praktykę na promie „Polonia”. Było to jedno z najlepszych doświadczeń zawodowych w moim życiu. Wiele się nauczyłam i na pewno tę wiedzę wykorzystam. Atmosfera oraz współpracownicy byli wspaniali, a czas w pracy zleciał mi bardzo szybko. Znałam wcześniej wszystkie stanowiska, ale nauczyłam się na przykład kilku nowych rozwiązań. Uświadomiłam sobie, że jest to zawód, który daje mi satysfakcję. Oby więcej takich możliwości dla uczniów – mówi Kamila Bojczuk z 3 TH. A Joanna Gościk, uczennica 2 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej dodaje: – Bardzo chciałabym powtórzyć te praktyki i już nawet zgłosiłam w szkole gotowość do odbycia bezpłatnych praktyk na promie w czasie wakacji. Niestety w tym momencie wszystkie miejsca dla uczniów praktykantów są już zajęte. I wcale się temu nie dziwię, bo to naprawdę atrakcyjna forma zdobywania doświadczeń zawodowych.

Praktyki na promie to nie tylko praca:

– W czasie wolnym mogliśmy zwiedzić malowniczą szwedzką miejscowość Ystadt i pospacerować po bałtyckich plażach – opowiada Nikola Smusz, uczennica 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej.

Praktyki zawodowe na promach są cennym i ciekawym doświadczeniem. Uczniowie mają okazję poznać systemy pracy na statku oraz nauczyć się na przykład współpracy z obsługą promów. Uczniowie naszej szkoły odbyli praktyki w różnych działach, między innymi: housekeeping, restauracja, cafeteria, kuchnia, recepcja, sklep (praktykanci z promu „Polonia”), bar.

Relację z praktyk zebrała Adrianna Kaleta, uczennica 3 klasy technikum hotelarskiego