Drukuj

SUKCES UCZNIÓW Z TECHNIKUM W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Opublikowano w Aktualności

G A L E R I A
Festiwal Potraw Festiwal Potraw
 Wszechobecne kolejki, zakupy w Pewexach , puste półki w sklepach,  – czasy Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej każdemu mogą kojarzyć się z czymś innym. Jednak wspomnienia te wyzwalają zawsze sentyment i uśmiech na twarzy. Wspaniały smak sałatki jarzynowej, galarety i jajek z sosem tatarskim serwowanych na uroczystościach powoduje reakcje brzucha.
        W świadomości współczesnej polskiej młodzieży PRL kojarzy się głównie z totalitarnym ustrojem, kartkami na cukier i mięso, pustką w sklepie, długimi kolejkami oraz generalnie szarością i nijakością. Jednak starsze osoby, które żyły w czasach PRL-u wiedzą, iż jest to tylko jeden z obrazów historii i że tamten okres, tak jak każdy inny, miał wiele odcieni, a niektóre z nich były pozytywne, jak chociażby prywatki organizowane w mieszkaniach. Od kilku lat trwa moda na powracanie do tych pozytywnych aspektów Polski Ludowej i kultywowanie jej symboli, takich jak chociażby te słynne, domowe imprezy. Warto w obecnym czasie wracać do tamtych smaków, przybliżać  młodemu pokoleniu  niepowtarzalny klimat PRL – u chociażby po to aby potrafili docenić to co dzisiaj oferuje im świat.


       Dnia 17 października 2015 uczniowie  z Technikum w Zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w Festiwalu Potraw w Biedrzychowicach. Tematem konkursu były najlepsze potrawy z PRL-u.
       Przepyszna galareta  z octem podana z cytryną i koperkiem  a  na  deser wuzetka zapewniły naszym uczennicom I miejsce w konkursie. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy III TG : Klaudia Dobrucka, Anna Jurga, Aneta Muszyńska i Paulina Sawińska.

 

Aranżacja stołu ściśle nawiązywała do tamtego okresu w którym  prym wiodły kryształy, sztućce aluminiowe oraz talerze z logo GS lub PSS Społem.